De machinisten houden wél woord

Bij de opvolging van de staking van de machinisten van het Stockholmse voorstadsnet voor het behoud van de boordchef, merkten we onderstaande erg rake blogpost van Frances Tuuloskorpi op. De spijkers met koppen die ze met één enkele slag in het Chinese hardhout van MTR drijft, wilden we jullie niet onthouden:

Francesblogg

“Zowel mondeling als schriftelijk drukt Tuuloskorpi zich uiterst provocerend uit.”

De machinisten houden woord

Vanavond, woensdag om 23.59 uur, eindigt de staking op de pendeltåg (voorstadstreinen rondom Stockholm).

De stakers gaan niet terug omdat ze geen steun of geld hebben, of omdat het arbeidsrechtelijk college hen heeft opgedragen om terug te gaan, of omdat MTR recordhoge schadevergoedingen van hen eist (6000 kronen van elke staker – dat is het dubbele van de “normale schadevergoeding” voor een illegale staking). Ze gaan terug omdat dat is wat ze vanaf het begin hebben besloten en bekendgemaakt, en ze behouden de controle. Dit betekent ook dat ze hun vrijheid van handelen behouden voor de toekomst.

In het eerste bericht, geschreven op zaterdag 15/4 op hun Facebook-pagina Vild strejk på pendeln (Wilde staking op de pendeltåg), staat het volgende: “Op vrijdag 14/4 besloot een vergadering van meer dan 150 machinisten op de pendeltåg in Stockholm met een grote meerderheid dat de machinisten op de pendeltåg op maandag 17/4 om 03.00 uur in een wilde staking zullen gaan. De staking zal drie dagen duren en eindigen op woensdag 19/4 om 23.59 uur.”

Nu wordt het erg interessant wat er in de toekomst gaat gebeuren!

De machinisten hebben op zeer duidelijke wijze laten zien hoe belangrijk veiligheid en de kwestie van treinpersoneel voor hen is – en wat ze in staat zijn te doen.

“Derden” – het publiek – heeft op zeer duidelijke wijze hun steun getoond, zowel met een fantastische, nog steeds gaande, inzameling voor stakingsvergoedingen als met een fantastisch bewustzijn. “Ja, hier sta ik al twee uur te wachten, het is vermoeiend maar ik vind dat de machinisten gelijk hebben om te staken” – dat is eigenlijk de houding die men het meest heeft gehoord. En nu weten de reizigers ook dat wat de machinisten beloven, ze waarmaken.

In tegenstelling tot anderen die betrokken zijn bij dit schandalige verhaal.

Over Frances Tuuloskorpi’s achtergrond

Frances Tuuloskorpi was vier decennia actief in en rond verschillende vakbonden. Van 1977 tot 2006 werkte ze in een bakkerij, waar ze ook vele jaren voorzitter was van de voedingsarbeidersvakbond. Daarna werkte ze op verschillende plaatsen: in kantines, wasserijen, … Ze was ook werkloos. Ze is niet aangesloten bij een politieke partij, maar trouwe supporter van haar collega’s en de arbeidersklasse.

Frances publiceerde verschillende teksten op folkrorelselinjen.com.

Het onderschrift van de blog “Zowel mondeling als schriftelijk uit Tuuloskorpi zich uiterst provocerend“, is een citaat uit een onderhandelingsprotocol uit 1988. Haar toenmalige werkgever Skogaholms Bröd stelde dit. Er werd nog aan toegevoegd “haar vakbondsactiviteiten waren een verstoring – samengevat is de reden voor ontslag obstructie“. Haar ontslag werd voorkomen door haar collega’s die een wilde staking aankondigden.

Frances meende dat het citaat op haar blog hergebruikt kon worden, hoewel ze meestal vriendelijk schrijft. Ze heeft nooit iets onbeschaafder gezegd dan wat er in de koffiekamers wordt gefluisterd.