Tot helft Nederlandstalig spoorpersoneel staakt – straks allemaal samen?

Pogingen om het protest van het spoorpersoneel communautair in te kleden, zullen mislukken. De berichten dat enkel treinen die uit Wallonië komen niet rijden langs Vlaamse kant, zijn niet correct. Er wordt immers ook langs Nederlandstalige kant gestaakt: nu reeds is een derde tot de helft niet komen opdagen. De percentages liggen nog onder die langs Franstalige kant, waar tot 80% staakt. Maar de staking breidt zich verder uit, ondanks de (niet hard te maken) dreiging van sancties. Zo vernamen we dat er op de werkplaats in Mechelen deze middag een spontane personeelsvergadering was waar gestemd werd om vandaag en morgen het werk neer te leggen.

In Namen was er het uitstekende initiatief om met cipiers en spoorpersoneel (onder meer van de werkplaats in Salzinnes) samen door de stad te betogen. Er zou door ACOD ook een motie gestemd zijn om met alle overheidsdiensten te staken vanaf 30 mei. Het zal belangrijk zijn om niet alleen met het spoorpersoneel in actie te komen. De cipiers staken ondertussen al vier weken om meer collega’s te eisen, ze houden het niet op defensieve eisen maar gaan zelf in het offensief. Dit is ook bij het spoor mogelijk. Niet alleen deze aanval op het personeel moet weg, alle aanvallen uit het zogenaamde ‘protocol’ moeten weg en er moeten meer collega’s bij met meer middelen zodat een maximale dienstverlening mogelijk is.

Hieronder enkele foto’s van de betoging in Namen:
namen9

namen8

namen7

namen6

namen5

namen4

namen3

namen2

namen1