Rekenkunde

N-VA en MR vinden elkaar ook op het vlak van de betere rekenkunde. Philippe Muyters moet zijn meerdere erkennen in MR-minister Jacqueline Galant. Het Nieuwsblad merkte op 19 oktober op: “Geen 2,1 miljard euro, maar ‘slechts’ 663 miljoen euro. Zo veel moet de NMBS besparen. De MR-ministers van Begroting en Mobiliteit blijken zich stevig vergist te hebben. De voorbije dagen bevestigden ze in de Kamer nog het gigantische bedrag, maar daar blijkt nu niets van te kloppen. ‘We hebben ons vergist’, klonk het gisteren op het kabinet van Galant. ‘Geen idee hoe dat kon. Misschien is er verwarring ontstaan met de schuld van infrastructuurbeheerder Infrabel. Die bedraagt toevallig 2,1 miljard euro.’ Gisteren barstte nog een spontane spoorstaking los naar aanleiding van de vele berichten over de broodnodige besparingen bij de spoorwegen.’Van het budget gaat tegen 2019 663 miljoen euro af. Hoe die vergissing is kunnen gebeuren, weten we niet.’ Zaterdag op de RTBF bevestigde Galant de 663 miljoen, maar wees ze elke fout van de hand.” Ondertussen blijkt dat het oorspronkelijke bedrag wel degelijk correct was. Het totale budget voor de NMBS voor de komende vijf jaar zou met 2 miljard afnemen. Kan u niet meer volgen? Cartoonist Kroll vat het even samen.

kroll