Charleroi. Solidariteit met het spoorpersoneel!

Vrijdagochtend gingen we naar de stakerspost aan het station van Charleroi. We spraken er met een delegee over de actie die gericht was tegen de afbouw van het personeelsbestand bij het goederenverkeer en meer bepaald bij rangeerstation van Monceau. Vrijdagnamiddag maakte de directie bekend dat de beslissing uitgesteld wordt, eerder werd nog met sancties tegen het stakende personeel gedreigd. Dit is een kleine overwinning, maar de strijd is verre van gestreden. De beslissing is slechts uitgesteld. Het spoorpersoneel is vastberaden om de tijd die ze winnen te gebruiken voor acties en het coördineren van het verzet, onder meer met de collega’s van Antwerpen.

Waarom wordt hier actie gevoerd?

“We hadden een vergadering met onze lokale verantwoordelijken in Monceau die aankondigden dat we hard zouden getroffen worden door de plannen van de NV Logistics met een groot aantal jobverliezen. In Monceau werken er toch 62 mensen. Er zijn mensen van de werkplaats, bestuurders, personeel op het terrein en administratief personeel naast enkele personeelsleden van netbeheerder Infrabel. Hun toekomst wordt bijzonder onzeker.”

Hoe reageren jullie daarop en wat is jullie plan?

Na de vergadering bleek dat onze verantwoordelijken wat op de vlakte waren gebleven tegenover de directie en we kregen geen cijfers te zien. Er werd ons gezegd dat er cijfers waren, maar dat die eerst naar de ondernemingsraad van B-Logistics moesten op vrijdag. De mensen op de werkvloer aanvaardden dat niet en gingen in staking. We kregen geen antwoorden op onze vragen en bovendien is onze toekomst onzeker.

Hoe moet het nu verder?

Het ziet er naar uit dat het rangeerstation zal sluiten. De activiteit van de site is onzeker nu het onderhoud van de wagons niet meer in de werkplaats van Monceau zal gebeuren. Het betekent dat we naar een sluiting gaan. Er zal een vestiging van Logistics met bestuurders zijn, maar ze hebben geen 40 sporen voor het rangeren nodig. Als het grootste rangeerstation van Wallonië verdwijnt, ziet het er in het algemeen niet goed uit voor het goederentransport.

Er was een solidariteitsdelegatie vanuit Antwerpen, wat denk je daarvan ?

We weten dat het er voor Antwerpen ook niet goed uitziet en dat daar ook een afbouw van het personeel zal plaatsvinden. Ik denk dat iedereen in dezelfde boot zit en dat het goed is dat onze Antwerpse collega’s ons uit solidariteit komen ondersteunen. Ze weten dat het voor iedereen bij B-Freight en in de werkplaatsen moeilijk is.

Nog een laatste woord?

We wachten op de officiële cijfers die vandaag bekend zouden raken. Maar we zullen het hier niet bij houden, we willen ons werk en dus ook onze werkinstrumenten behouden. Het rangeerstation van Monceau moet blijven. We weten dat de directie dit niet wil, maar wij willen een betere verdeelsleutel van het werk onder de verschillende vestigingen in het land.

We moeten niet naïef zijn, Logistics is nu een privaat bedrijf en wil zoals alle privébedrijven af van al wat niet genoeg winstgevend is.


Video


Foto’s