Komende zondag Internationale Spoormeeting in Brussel!

Een warme oproep vanuit Antwerpen-Noord om deel te nemen aan deze meeting :)

“Beste collega’s,

Hoewel dit nog steeds ontkend wordt op de werkvloer, verschijnen er meer en meer berichten dat B-Logistcs zal verkocht worden. Op Delloyd.be vermeldt men zelfs dat er een privé-meerderheidsaandeelhouder wordt gezocht, op aansturen van Johan Vande Lanotte (SP.a). Er is ook sprake van subsidies, die nu al een paar maanden gegeven worden en in de begroting ingepland zijn, en die nu verlengd worden.

Het bericht van De Tijd (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_transport/Zuurstof_voor_verkoop_NMBS_Logistics.9323978-3084.art) wordt de loftrompet afgestoken over dat soort subsidies. Men haalt aan dat het zelfs met internationaal goederentransport moeilijk is om winst te maken, laat staan met verspreid of gecombineerd transport. Een groot deel van de trafiek zou via wegentransport gebeuren, mocht men niet beslissen om langdurige subsidies toe te dienen aan deze patiënt.

Dat deze privatisering ging leiden tot afbraak van goederentransport per spoor, was voor de meeste spoormannen een evidentie. Het negatieve effect op het milieu, en het dichtslibben van de wegen, dat waren argumenten waar niemand oren naar had toen we de strijd aangingen tegen de privatisering van B-Cargo. Neen, op regeringsniveau was iedereen het erover eens dat er geen geld meer kon gepompt worden in deze bodemloze put. Wat vreemd toch dat er dan nu zo gepleit wordt om subsidies te geven aan de sector?

We hebben de indruk dat een bedrijf als Logistics, dat subsidies kreeg bij oprichting, dat zijn locomotieven en terminals die ze kreeg terug verkocht aan de NMBS-Groep, dat een karrenvracht aan personeel buitengooide en nu nog subsidies erbovenop kreeg, nu geen vreugdesprongen moet maken omdat ze amper twee maanden “positieve cijfers” draait. Wat wij ervaren, is dat er weinig goed draait. De organisatie van het verkeer is nog nooit zo moeilijk geweest (en dat moet niet verwonderen, met een groot tekort aan personeel).

De privé-partner die men zoekt, zal natuurlijk niet tevreden zijn met een break-even. Dus een nieuwe herstructurering is in de maak. Dat men steeds minder locomotieven en terminals kan verkopen, is het logisch dat ook nu weer het personeel de inspanningen zal moeten leveren.

De vraag die zich stelt, is wat dat voor u allemaal betekent als spoorman. Wel, deze privatisatie is zowat de blauwdruk voor de rest van de NMBS. De reizigersdiensten kunnen zich dus nog aan iets verwachten de komende jaren. Op internationaal niveau heeft men al langer ervaring, en hieruit zouden we lessen moeten trekken. Hierover zal de meeting van zondag 14 april gaan. Hoewel dit in een links kader geplaatst wordt, is iedereen welkom. Wit, bruin of zwart, links- of rechtshandig, kapitalist (CEO Geert Pauwels liet ooit weten te zullen deelnemen aan elke anti-liberaliserings-actie, wel, bij deze is hij uitgenodigd) of communist, luisteraar of spreker, iedereen.

We moeten ons bewust worden van deze evolutie, want werkomstandigheden worden internationaal vergeleken en telkens zullen bazen het minimum aan arbeidsomstandigheden als basis voor onderhandelingen handhaven. Een Europees antwoord vanuit de werkvloer is dus nodig. Het is meer dan ooit tijd om aan één zeel te trekken, spoormannen nationaal en internationaal.

Kom daarom naar de meeting. Met ervaren sprekers zoals Alex Gordon, die al jaren strijden voor hun rechten en die al 20 jaar langer geconfronteerd worden met de privatiseringspolitiek. Of Christian Mahieux (http://fr.wikipedia.org/wiki/Christian_Mahieux), een oprichter van de SUD-Rail (Franse vakbond), Peter Den Haan die als machinist de keuze moest maken tussen NS en Railion (DB-Schenker). Zij hebben binnen hun eigen land al een brede basis gecreëerd en komen nu naar België om ook hier te helpen met onze zoektocht naar een gepast antwoord op de liberaliseringsdrang.

Inschrijven kan op http://libreparcours.net/nl/?p=754 , kost 8 Euro per persoon in voorverkoop (om omkosten van zaal en sprekers te dekken). Om 9u20 afspraak in Brussel-Noord van waaruit we samen zullen vertrekken naar de zaal.

Om even een overzicht te geven van de treinen die u kunt nemen:

Vanuit Antwerpen-Centraal: de IC-trein van 8u38 richting Charleroi-Zuid.
Vanuit Kortrijk: De IC-trein van 7u50 richting St-Niklaas, en overstappen in Gent.
Vanuit Brugge: De IC-trein van 7u59 richting Eupen.
Vanuit Gent: De IC-trein van 8u24 richting Eupen.
Vanuit Hasselt: De IC-trein naar Knokke van 8u01
Vanuit Leuven: De IC-trein van 8u57 richting Knokke.
Vanuit Brussel-Zuid: Neem een trein rond 9u richting Brussel-Noord.

Met vriendelijke groeten, De militanten van Antwerpen-Noord.”