Ook in Antwerpen protest tegen afbouw dienstverlening bij De Lijn

Vorige week was er een eerste geslaagde betoging tegen de afbouw van de dienstverlening bij De Lijn. Donderdag betoogden 400 mensen in Gent. Ook elders is er een groot ongenoegen. In Antwerpen kreeg het initiatief ‘Gentenaars tegen besparingen’ navolging. Volgende week woensdag wordt er een symbolische actie gehouden aan Berchem-station.

De Lijn kondigde aan dat het voor 60 miljoen euro wil besparen. Dat kwam bovenop twee eerdere besparingsjaren. De concrete invulling van de besparingen wordt aan de regio’s overgelaten, maar de gevolgen zijn overal rampzalig. In Gent verdwijnt het laatavondvervoer bijna volledig. In Antwerpen worden de nachtbussen uitbesteed aan een brouwerij. Dat maakt dat nachtvervoer in Antwerpen niet langer een openbare dienst zal vormen, maar een geprivatiseerd onderdeel van het vervoer dat volledig afhankelijk is van de commerciële logica van de brouwerij die de lijnen zal uitbaten.

In Antwerpen wordt vooral het busaanbod hard getroffen. Er dreigen zo’n 1.000 busritten in en rond Antwerpen te verdwijnen. De wijzigingen in het tramnetwerk vangen het verminderde aanbod niet op. Integendeel, de frequentie van een aantal lijnen zal verminderen.

Eind april voerden pendelaars actie tegen het verdwijnen van de snelbus 41s tussen Moerbeke-Waas en Antwerpen. Vakbondsactivisten haalden meer dan 12.000 handtekeningen op rond de duidelijke eis “Stop de afbraak van het openbaar vervoer.” Er was ook al een actie van vakbondsmilitanten aan Berchem station en eerder in Mechelen.

Komende woensdag zullen de ‘Antwerpenaars tegen besparingen’ een symbolische actie houden aan Berchem-station. Het idee van de actie is om om de bus- en tramhalte aan Berchem Station om te bouwen tot een gezellige woonkamer. Immers, als we dan toch langer moeten wachten, dan kunnen we het beter gezellig maken! Het initiatief wil in de toekomst nog uitpakken met acties, naar het voorbeeld van de de succesvolle betoging met 400 aanwezigen in Gent afgelopen donderdag.

De actie werd op Facebook als volgt aangekondigd:

Ook De Lijn in Antwerpen wordt hard geraakt door de 60 miljoen € besparingen bij De Lijn. Zo worden in de stad oa buslijnen 9, 14, 28 en 123 afgeschaft. Het alternatief is langer wachten en overstappen met een langere reistijd als gevolg.
We roepen dan ook iedereen op om op woensdag 23 mei samen met ons op een ludieke manier te protesteren tegen de besparingen. Als we dan toch langer moeten wachten, kunnen we dit beter comfortabel en gezellig doen.
Breng dan ook huishoudspullen of spullen uit je woonkamer mee om op een comfortabele manier te kunnen wachten. Dan maken we er tussen 16 en 18u een gezellige woonkamer van.
Na de actie komen we nog even samen om verder te brainstormen over volgende acties. Dus als je een idee hebt, neem het mee!

 woensdag 23 mei 2012. 16u tot 18u. Bus en Tramhalte Berchem Station