Italië. Massaal protest tegen aanleg hogesnelheidslijn beantwoord met repressie

Libre Parcours neemt hier een verslag over van een correspondent, Giuliano Brunetti van Controcorrente (Italië).

In Val di Susa in het noorden van Italië wordt al lange tijd geprotesteerd tegen de aanleg van een lijn voor een hogesnelheidstrein (TAV). De vallei wordt al doorkruist door tal van wegen en spoorwegen. Er was op 25 februari een grote betoging die werd beantwoord met repressie. De betoging was gericht tegen de uitbreiding van de bouwwerf voor de hogesnelheidstrein, hierbij was er in tientallen gevallen sprake van illegale onteigeningen.

De betoging op 25 februari trok van Bussoleno naar Susa, twee van de belangrijkste steden in de vallei. De organisatoren spraken van 70.000 tot 100.000 deelnemers. Er waren betogers vanuit heel het land om hun solidariteit met de beweging te betuigen. Er waren vakbondsleiders zoals Giorgi Cremaschi en Maurizio Landini van de metaalbond Fiom, vertegenwoordigers van gemeenschapscentra en tal van sociale organisaties. Enkele Griekse vlaggen in de betoging waren een uitdrukking van de eenheid in strijd van de gewone bevolking tegen de speculanten die winst willen maken op basis van een onnodig groot bouwproject en intussen elders besparingen opleggen. ControCorrente was actief aanwezig op de betoging. Onze krant had als titel: “Van Athene tot Susa… dat is de democratie van de markt.”

De betoging verliep vreedzaam. Maar de politie had opdracht gekregen om betogers die terug naar huis gingen aan te vallen. Aan het station Turin Porta Nuova vielen honderden agenten van de oproerpolitie betogers aan die de trein naar Milaan wilden nemen. Er werd zelfs traangas op de trein gebruikt. Veel passagiers raakten gewond, sommigen aan het hoofd. De boodschap was duidelijk: de autoriteiten willen geen verzet toelaten, ook niet als het vreedzaam protest is.

Het volledige gebied waar de TAV komt, is uitgeroepen tot een gebied “van strategisch belang voor het land”. Er zijn honderden agenten en soldaten, waaronder het Tweede Alpijns Regiment dat net met haar oorlogsvoertuigen uit Afghanistan is terug gekeerd.

Toen de grond werd bezet voor de bouwwerf, botsten de autoriteiten op heel wat verzet. Een bekende activist van de campagne No Tav, Luca Abbà, een boer en eigenaar van een stuk grond dat werd onteigend, klom uit protest op een hoogspanningsmast. Hij werd achterna gezeten door de militaire politie die hem naar beneden wou krijgen. In een poging om uit de greep van zijn achtervolgers te blijven, werd Luca geëlektrocuteerd en viel hij 15 meter naar beneden. De politie liet hem 40 minuten liggen vooraleer de medische diensten werden toegelaten. Gelukkig leeft Luca nog en is er enige verbetering in zijn toestand, ook al ligt hij nog in coma.

De politie filmde alles wat er gebeurde, maar gaf slechts een beperkt deel van het beeldmateriaal vrij. Er waren doorheen het land betogingen om te protesteren tegen de wijze waarop Luca werd aangepakt en behandeld.

In de nacht van 29 februari escaleerde de situatie. Activisten hielden twee rijstroken van de autoweg bezet. De politie kwam tussen met een waterkanon, traangas, een bulldozer en gewapende agenten. De politie viel vervolgens publieke plaatsen binnen op zoek naar activisten van No Tav. Ruiten werden ingegooid en er werd traangas in particuliere huizen gespoten. Deze video toont de politie-inval in het restaurant ‘La Rosa Blu’ in Chianocchio.

Heel wat activisten raakten gewond. Nicoletta Dosio, een prominente leider van No Tav en een lid van ControCorrente, werd beledigd, op de grond gegooid en met de matrak bewerkt. De 67-jarige vrouw werd pas ’s avonds laat terug vrijgelaten. Zes andere activisten werden naar Turijn overgebracht.

De repressie van iedere vorm van oppositie in de vallei wordt opgedreven. Een aantal traditionele kranten, waaronder Corriera della Sera, La Republica en La Stampa, voeren intussen een campagne tegen de protestbeweging. Er wordt met modder gegooid in een poging om de solidariteit vanuit de rest van het land te breken. Dit heeft een omgekeerd effect, er zijn nu solidariteitsacties in heel het land. De traditionele media was overigens afwezig toen de activisten werden aangevallen, opgepakt en met traangas bewerkt. Ze zwegen ook toen de auto’s van de belangrijkste woordvoerders van de beweging in brand werden gestoken.

Op 1 maart was er een druk bijgewoonde meeting van No Tav in Bussoleno. Er werd nationale solidariteit gevraagd. Met ControCorrente steunen we die vraag naar solidariteit.

De beweging botst met een ‘technocratische’ regering van het grootkapitaal, een regering die wordt gesteund door alle grote partijen. Deze regering wil het verzet tegen de Tav breken en een voorbeeld stellen. De regering wil geen protest, stakingsacties of onafhankelijke politieke acties toelaten. De beweging No Tav vormt intussen een voorbeeld van uitzonderlijke kracht en solidariteit. Duizenden politieke, sociale en vakbondsactivisten kijken uit naar wat in de vallei gebeurt. De vallei wordt gezien als de hoofdstad van het verzet in de regio van Venetië tot Palermo.

Wij zullen deze historische strijd blijven steunen en de druk in de arbeidersbeweging opvoeren om te komen tot een algemene staking uit solidariteit met de beweging.