Personeel in actie tegen onveiligheid bij de NMBS

Vrijdagavond kwamen zowat 130 personeelsleden van de NMBS bijeen aan het station van Vilvoorde. Er werd geprotesteerd tegen het gebrek aan veiligheid. De afgelopen weken werden opnieuw verschillende personeelsleden het slachtoffer van agressie. ACOD-Spoor riep op tot een vreedzame actie om het ongenoegen te tonen tegenover het gebrek aan een antwoord van de NMBS op de toenemende agressie.

Verslag en foto’s door Nico M (Brussel)

De treinbegeleiders in Vilvoorde stelden dat ze actie voerden omdat ze het veiligheidsbeleid van de directie verwerpen. Ze willen meer ‘sociale controle’, met name meer personeel en meer begeleiding. De directie gaat echter een andere richting uit: er wordt bespaard op de openbare dienstverlening. Er wordt gesnoeid in het personeel, loketten worden gesloten,… Dat ondermijnt de sociale controle die nodig is om de veiligheid van het personeel maar ook van de reizigers te garanderen.

Op dit ogenblik zouden er minstens 2.000 collega’s moeten bijkomen. Het personeelstekort en het gebrek aan middelen bedreigen niet alleen de veiligheid in de stations en op de treinen, de dienstverlening op zich wordt bedreigd. De directie bespaart door de kosten te drukken en de winstgevendheid op te voeren, dat is een voorbereiding op een liberalisering.

Momenteel wordt vooral gesproken over de liberalisering van het goederenverkeer, maar de traditionele politici zullen zich hierna ongetwijfeld ook richten op het reizigersverkeer. Liberaliseren betekent duurdere tarieven, besparingen op onderhoud en veiligheid, slechtere arbeidersvoorwaarden,… In andere landen zagen we reeds dat dit de gevolgen van een liberalisering van het spoor zijn.

We moeten met personeel en reizigers samen opkomen voor meer publieke middelen voor het openbaar vervoer. We willen niet betalen voor hun crisis door de openbare diensten in de uitverkoop te zetten. Er is meer personeel nodig om ook de veiligheid te verbeteren. Het personeel moet kunnen werken zonder bang te moeten zijn voor geweld. De reizigers moeten sereen kunnen reizen. De roep naar veiligheid is onderdeel van de roep naar meer publieke middelen.

Reportage op VTM
vmmaplayer={videoUrl:’http://flvpd.vtm.be/vtm_od/opgekniptnieuws/2012/01/21/PTL_20120121T131506_20120121_W_SPOORACTIE.mp4′,width:500,height:300,title:’Protest tegen spooragressie’,imageUrl:’http://static.vtm.be/sites/vtm.be/files/imagecache/mediaplayer_800x450/nieuws/image/2012/01/1327148855365_9_0.jpg’,url:’http://vtm.be/nieuws/binnenland/81639-protest-tegen-spooragressie’,iWatchUrl:’http://iwatch.be’,zoneId:’vtm-nieuws’};