Charleroi. Gesprek met enkele vakbondsmilitanten

Deze morgen trokken we met enkele groepjes van militanten naar de staking bij de werkplaatsen van de NMBS. In Charleroi hadden we een gesprek met enkele vakbondsmilitanten.

Interview door Ben (Charleroi)

Wat denk je van het project B-Lean?

ACOD-delegee: “Wij zien dat project als een probleem voor de veiligheid, we zullen met minder volk meer werk moeten doen. De druk op het personeel zal nog verhogen. We kunnen niet aanvaarden dat er 700 jobs zouden verdwijnen in de ateliers.”

ACV-delegee: “We hadden al het probleem in Buizingen. Als er nu nog meer wordt bespaard op het materieel, dan is het enkel wachten op de volgende ramp.”

Er is het gevaar van de privatisering met de gevolgen die we daarvan zien in Engeland…

ACOD-delegee: “Dat is inderdaad het voorbeeld van wat een privatisering betekent. Wij willen dat niet, we willen het behoud van een openbare dienst. In de private sector is het enkel de winst die telt, terwijl wij veiligheid willen.”

Heb je een boodschap voor je collega’s?

ACOD-delegee: “We weten dat ze het project willen lanceren in Salzinnes en in Oostende en dat dit de collega’s niet gemakkelijk valt. Op het piket hier willen we onze solidariteit tonen met het personeel van Salzinne en Oostende. We staan aan hun kant, samen zullen we tegen het besparingsplan strijden.”