De trein van de europarlementairen geblokkeerd door syndicalisten en verontwaardigde jongeren

Vanochtend, in Brussel Zuid, blokkeerden een honderdtal syndicalisten en jongeren de speciale trein voor europarlementairen naar Straatsburg.
De actie was georganiseerd door de actiecomités Europa die zich verzetten tegen het project van “economisch bestuur” van de EU.
Dit project zal de komende week de inzet zijn van het debat in Straatsburg en op 23 juni 2011 zal het ter stemming voorliggen in Brussel. De Europese Commissie wil in heel Europa besparingen opleggen om de crisis van het kapitalisme te doen betalen door de arbeiders en hun gezinnen. Door boetes op te leggen aan de landen die de economische criteria niet halen, wil ze de regeringen onder druk zetten niet toe te geven aan massaprotest en door te zetten met de besparingen, privatiseringen en loonsverlagingen.
“Tous ensembles, tous ensembles!” of “Austérité, Précarité, ils sont fous, indignez-vous!”, waren de slogans die vanochtend werden gescandeerd. De beweging van jongeren en arbeiders in Spanje en Griekenland is hier een inspiratiebron.
Voor de actiecomités Europa is deze actie de lancering van de mobilisatie voor de bijeenkomst voorzien op 22 mei 2011 om 18.00 op het Schumanplein tegen de EU-top van 23 en 24 mei, gevolgd door een vergadering naar het model van de pleinbezettingen in Spanje en Griekenland.