“Twee benen kwijt en toch voor rechter”

André Cornette, de treinbegeleider die een jaar geleden bij een incident in Dinant beide benen verloor als gevolg van de onveilige vertrekprocedure, moet voor de rechter komen. De 51 jarige treinbegeleider raakte verwikkeld in een conflict met een reiziger die nog wilde instappen toen de trein reeds vertrok. Het kwam tot een schermutseling en de reiziger en begeleider raakten zwaar gewond, de treinbegeleider lag een tijd in coma en verloor beide benen.

Verantwoordelijkheid
Niet de directie moet zich nu verantwoorden voor de onveilige vertrekprocedure, maar wel de treinbegeleider. Hij dreigt nu strafrechterlijk vervolgd te worden voor slagen en verwondingen aan de reiziger.

De directie voelt zich duidelijk niet verantwoordelijk voor de treinramp in Buizingen. Dit terwijl ze vanaf 1987 bespaard heeft op veiligheid. Ook de werkdruk werd stelselmatig opgedreven, in het bijzonder voor de treinbestuurders.

Ook na het ‘ongeval’ in Dinant voelden de spoorbazen zich niet aangesproken. Vandaag stellen ze formeel André Cornette te zullen steunen. Ze vragen de vervolging te laten vallen.

Maar als de directie echt bekommerd is om de veiligheid van de treinbegeleid(st)ers en de reizigers, voert ze zonder dralen een veilige vertrekprocedure in. Een vertrekprocedure waarvan de veiligheid niet afhankelijk is van de voorkennis en medewerking van iedere individuele reiziger. Het betrokken personeel eist dit al jaren!

De leiding van de verschillende vakbonden zou haar militanten kunnen mobiliseren naar de zitting van de Raadkamer van Dinant op 30 maart 2010. Dit zou meteen het verschil uitklaren tussen de ‘formele steun’ van de directie en de ‘echte solidariteit’ van het personeel.

Hier kan je het artikel van De Standaard waarin de treinbegeleider aan het wordt gelaten lezen.