Nieuwe treinstaking dreigt

De Standaard schrijft:

“De vakbonden dreigen weer te staken als de NMBS geen klaarheid schept over B-Cargo.‘Zeer reëel’, zo noemen de vakbonden van de NMBS de kans dat er nog dit jaar weer gestaakt wordt. Vakbonden en directie zitten vandaag opnieuw rond de tafel, nadat de vertegenwoordigers van ACV en ACOD maandag kwaad de onderhandelingstafel hadden verlaten. Onderwerp van discussie zijn de plannen die de NMBS heeft met B-Cargo. De spoorwegmaatschappij wil haar goederenactiviteiten onderbrengen in een filiaal, maar de vakbonden vrezen dat het personeel dan niet meer tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden kan blijven werken. ‘Als het volledige project niet op tafel komt, verlaten we morgen (vandaag, nvdr.) de onderhandelingstafel weer’, zegt Luc Piens van het ACV. ‘We vragen dat de spoorgebonden activiteiten in de NMBS-Groep blijven. De directie zegt dat ze niet van plan is om dat filiaal te verkopen, maar alles wijst erop dat het wel zo is. Het is hetzelfde verhaal als toen met de pakjesdienst ABX.’‘De topmensen van B-Cargo vragen hun overplaatsing’, zegt Jos Digneffe van het ACOD. ‘Als je gelooft in de toekomst van het bedrijf, dan blijf je toch?’