Ook Roemeense en Hongaarse spoorwegarbeiders gaan in actie voor meer loon

Vorige vrijdag gingen de arbeiders bij de spoorwegen in zowel Hongarije als Roemenië in staking, bijgevolg reden er dan ook zo goed als geen treinen. In beide landen zijn er loononderhandelingen aan de gang. De staking blijft voorlopig bij één dag, maar verdere acties zijn niet uit te sluiten.

In Roemenië eisen de spoorarbeiders een loonsverhoging van 12%, de Roemeense regering wil echter niet verder gaan dan 8%. Doordat de onderhandelingen in een impasse zaten, zijn een groot deel van de spoorarbeiders vrijdag dan ook in staking gegaan.
Ook in Hongarije liepen de loononderhandelingen tot nu toe op niets uit. De Hongaarse spoorarbeiders eisen een loonsverhoging van 10 procent en een deel van het geld dat werd opgehaald bij de privatisering van de cargoafdeling.

Momenteel zijn de onderhandelingen terug opgestart, dus nieuwe acties zijn zeker niet uitgesloten. De overwinning bij Deutche Bahn, waar de treinbestuurdersvakbond GDL o.a. een loonsverhoging van 11% en een uur arbeidsduurvermindering voor hetzelfde loon heeft verkregen, toont aan dat strijd loont.